Zánětlivé onemocnění dutiny ústní
Pacientský seminář pořádalo na toto téma 6. Pražské mezioborové onkologické kolokvium dne 21. 1. 2015 v Praze.
Zaujala mne přednáška lékařů, doc. MUDr. Samuela Vokurky Ph.D. a MUDr. Romana Tichého.
Téma přednášky: Mukozitida dutiny ústní – pohledem onkologa a zubního lékaře.
Každá pacientka, než nastoupí onkologickou léčbu chemoterapií a radioterapií by měla navštívit svého stomatologa, nechat si opravit svůj chrup a vyléčit záněty v dutině ústní.
Mukozitida dutiny ústní je vlastně zánět sliznice v ústech. Může to být onemocnění bakteriální (např. angina), dále herpetické, nebo kvasinkové (moučnivka). Může dojít i k výskytu aftů, které jsou také velmi bolestivé. Mnoho z nás se s tímto onemocněním setkalo během svého života.
U chemotherapie dochází k těmto příznakům nejčastěji 4. až 8. den po podání. Podle tíže poškození může přetrvávat 14 dní, ojediněle i déle. Vždy máme upozornit na tuto skutečnost svého lékaře.
Prokazatelně k nižšímu výskytu a potížím MDÚ (zánětu v dutině ústní) můžeme předejít, pokud pět minut před podáním chemoterapie podáme ledové kostky na cucání a pokračujeme ještě 30 minut. Podchlazením dutiny ústní ledovou tříští tak dochází ke stažení cév a tak ke snížení průtoku krve cytostatikem, hlavně u krátkých infuzí.
Další takovou radou je důležitá ústní hygiena. Nenechávat si v ústech zbytky potravy, používat měkký zubní kartáček. Štětiny kartáčku před použitím změkčit namočením v teplé vodě. Čistění zubních protéz a odkládání na noc, případně i během dne. Časté vyplachování dutiny ústní heřmánkovým čajem, šalvějovým nebo řepíkovým. Často se doporučuje vyplachování fyziologickým roztokem, který si můžeme připravit z 1 lžičky soli a 1 litru vody.
Úlevu při výskytu onemocnění poskytuje cucání Tantum verde, Stopangin, Neoangin–spray, Jodisol spray, genciánová violeť. Vytírat ústa borglycerinem. Jsou to jen rady, které pomohly mnohým z nás.
Co se doporučuje na jídlo a pití
Úlevu poskytuje cucání již zmíněného ledu, zmrzlina, neslané, nekyselé, měkké, vlažné, tekuté bez dráždivého koření. Kašovitá strava, jogurty, šlehané tvarohy, pudinky, melouny. Malé porce 6x denně, pečivo bez kůrek. Pít brčkem, nepít vody, které obsahují CO2. Potraviny s máslem, smetanou a omáčkami a olejem.
Doporučují se vitaminy skupiny B, pangamin, železo, zinek, kyselina listová.
Nebojte se vždy informovat o všem u vašeho lékaře. Jedno kazažské přísloví praví: „Lidé se bojí, protože neví.“ Vědomosti lidi osvobozují.
Z Přerova Jana Čaganová