Workshop ve Vitalitě
Ve středu 9. 3. proběhl workshop u Evy Ondrýskové ve VitalitěCentru s olomouckými mammahelpkami.
S Evou jsme se pustily do raw dezertu s názvem Makovník.
Recept je velmi jednoduchý, rychlý, dobrý a hlavně zdraví! Abyste neřekly, že jsme lakomé, tak přikládáme i recept. Stihly jsme i zdraví přípitek a ne jeden.
Evě velmi děkuji za nás za všechny!
Karla
INGREDIENCE na cca 20 kousků:
Na těsto:
- 150 g pohanky (nenaklíčená nebo naklíčená)
- 50 g lněného semínka
- 50 g datlí
- ¼ čajové lžičky soli
- 50 g vody
Na makovou náplň:
- 200 g rozemletého máku
- 1 banán
- 50 g datlí
- 50 g vody
- Med na doslazení (dle potřeby)
POSTUP – TĚSTO:
- Na přípravu těsta použijeme pohanku, která může být naklíčená nebo nenaklíčená. Hlavně musí být suchá, aby se dala rozemlít na prášek. Rozemletou pohanku a lněné semínko smícháme se soli a dáme stranou.
- Do mixéru dáme datle s vodou a rozmixujeme. Vzniklou datlovou směs přidáme k suchým ingrediencím a vypracujeme těsto. Pokud je těsto příliš suché přidáme vodu dle potřeby.
POSTUP – MAKOVÁ NÁPLŇ:
- Do misky dáme rozemletý mák.
- Banán, datle a vodu vložíme do mixéru, mixujeme do hladka. Vzniklou směs přidáme k máku a promícháme.
- Makovou náplň je možné dosladit medem, pokud si přejeme mít makovec sladší.
POSTUP – ZÁVIN:
- Na pracovní plochu si položíme potravinářskou fólii, na kterou položíme těsto. Vezmeme druhou potravinářskou fólii, kterou položíme na těsto a válečkem vyválíme placku na závin.
- Když máme placku vyválenou, sejmeme vrchní potravinářskou fólii a na těsto dáme makovou náplň, kterou rozetřeme po celé ploše těsta s tím, že u okrajů vždy necháme kousek bez náplně a na konci (tj. směrem, kde budeme točit) necháme větší kousek bez náplně.
- S pomocí fólie závin zamotáme a necháme ho odpočinout přes noc v ledničce, aby se lépe spojil a snadno se krájel.