Babinec s názvem „Holky, už mi zase chutná“
Jak už je u nás několikátým rokem zvykem, první středu v měsíci jsme se opět sešly v olomouckém Mamma HELP centru, abychom si popovídaly nad hrníčkem kávy nebo čaje. Tentokrát jsme to pojaly trochu netradičně, jelikož jsme již dopředu navrhly téma, které budeme probírat – a to „Holky už mi zase chutná“.
Hanka mě inspirovala, jelikož se několikrát zmínila o svém sladkém pokušení s názvem „Panna cotta“. Dezert je to opravdu moc dobrý a tak zatím co jsme ochutnávaly, každá z nás vzpomínala, co nám při léčbě chutnalo a naopak o které dobroty jsme ztratily zájem. Nejhezčí na vzpomínání bylo, že jsme si nemohly vzpomenout!! Ale nebojte, tak strašné to s námi není, nakonec jsme si vzpomněly. Hanko, děkujeme. Bylo to opravdu moc dobré.
A nakonec se s Vámi podělíme o Hančin recept
Recept na Panna cotta: 1 litr smetany ke šlehání, 5 lžic cukru, 1 sáček želatiny v plátkách. Želatinu namočit do vody (asi 5 minut stačí). Smetanu ohřejeme s cukrem, (nesmí se vařit) a přidáme okapanou želatinu. Promícháme metličkou a naběračkou, pak dáme do misek. Necháme v ledničce ztuhnout.
Připravíme si nejlépe mražené ovoce (jahody, zahradní směs, lesní směs, maliny …), dáme je povařit s kapkou vody a cukrem a přidáme sáček přípravku na tekuté želé. Provaříme a necháme zchladnout. Ovocnou směs dáme na ztuhlou smetanu a zavřeme opět do lednice. Nejlépe dělat den dopředu. A můžeme papat!
Dobrou chuť vám přeje z Olomouce Hana Valentíková a Karla Otavová