Bylinky v naší kuchyni
Na první pohled jednoduchá záležitost, ale zvolit recepty tak, aby si všichni pochutnali, není jednoduché.
Aby byly uspokojeny naše mlsné jazýčky a vaření odpovídalo zvolenému tématu, vařily jsme nakonec jednotlivé základní ingredience a dochutily zálivkami a bylinkami. Výsledkem byly jedinečné saláty, které jsme doplnily malými špízy z rajčat s mozzarelou a samozřejmě bazalkou. A na závěr sladká tečka, sice bez obsahu bylinek, ale o to víc lahodná!
Zkuste si podle našich receptů připravit oba saláty, jsou opravdu výtečné!
Dobrou chuť všem přejí mammahelpky z Českých Budějovic!
Salát z quinoy s černými olivami
150g quinoy
400ml vody
100g černých oliv
250g zeleniny, nakrájené na malé kousky (paprika, cuketa šalotka…..)
Zálivka
6 lžic olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce umeocta
5 lžic bylinek (máta, petrželka, cibulka, bazalka….)
sůl, pepř
Postup
Uvařte quinou (15-20min), nakrájejte zeleninu a připravte si dresink.
Vše smíchejte dohromady a před podáváním ozdobte rajčaty a bylinkami.
Salát z červené řepy podle Jamieho Olivera
4 středně velké červené řepy
3 tvrdší hrušky, oloupané a zbavené jadřinců
hrst čerstvých mátových lístků
200 g balkánského sýra
slunečnicová semínka na ozdobu
Zálivka
2 dl extra panenského olivového oleje
šťáva z celého citronu
sůl a mletý pepř na dochucení
Postup
Oloupané červené řepy (syrové, uvařené nebo upečené v alobalu) a hrušky nastrouhejte na struhadle na jemné plátky. Na zálivku vyšlehejte všechny ingredience a ve velké míse promíchejte se strouhanou řepou a hruškou. Dejte vychladit do ledničky. Při servírování naneste směs na talíře, posypejte rozdrobeným balkánským sýrem a lístky máty. Na závěr ozdobte slunečnicovými semínky a podávejte.