Irská lahůdka v plzeňském Mammáči
Úterní odpoledne 7.2. se v plzeňském Mammáči rozvonělo osmahnutou cibulkou a slaninou.
Pod vedením Mgr. Marcely Vodrážkové jsme si společně uvařily tradiční jídlo z Irské kuchyně – ,,Colcannon“. Jedná se o irský tradiční pokrm, který se připravuje buď s kapustou, nebo zelím a má již v dnešní době více variant (např. zde je navíc mrkev). Vznikla o něm dokonce národní píseň, která má 2 části (jedna o kapustě, druhá o zelí). Podle starých irských tradic, se na Halloween podával Colcannon s drobnými mincemi, které v něm byly ukryté. Kdo minci objevil, věřil, že mu přinese v příštím roce majetek. Colcannon se servíruje s vařenou šunkou nebo irskou slaninou a bohatě polité máslem. Jako samostatný pokrm s minimem másla je to zdravý a téměř dietní pokrm.
Po ochutnávce proběhlo ještě cestovatelské okénko, kde jsme se všechny dozvěděly mnoho zajímavostí o smaragdovém ostrovu – Irsku. Velmi poutavé povídání bylo proloženo mnoha fotkami se záběry ohromujících památek, krajiny a také oslav svátku sv. Patrika.
Na závěr zajímavého odpoledne pro nás slečna Marcela upekla Apple crumble, lehký dezert upečený v troubě a to z povařených jablek smíchaných s cukrem a směsí z ovesných vloček, ozdobený domácí šlehačkou.
Všem přítomným se naše společné vaření, povídání a hodování moc líbilo a těšíme se na další.
Ivana Ch. Plzeň