Piknik U koziček
Tradiční, už deváté májové setkání žen z pražského a plzeňského Mamma HELP centra mělo letos poněkud netradiční podobu. Sešly se sice jako vždy na kozí farmě u manželů Benešových v Nové Vsi u Dobřan, kromě vlastnoručně uchystaných dobrot si jako obvykle pochutnaly na výborných haluškách paní Boženky, užily si posezení v zahradě a obhlédly kozí stádo, ale odpolední program patřil jen a jen kozím sýrům a dalším produktům z kozího mléka.
Piknik U koziček byl totiž letos součástí celostátního projektu Mamma HELPu s názvem Holky, už mi zase chutná. Jde o to, že pacientkám, které se právě léčí z rakoviny prsu a v průběhu léčby trpí nechutenstvím, může pomoci toto optimistické poselství žen už vyléčených. A pro ty je zase projekt vhodnou příležitostí k tomu, aby se naučily vařit zdravější jídla, dozvěděly se víc o zdravém stravování, nebo se zamyslely nad případnou změnou zdravotního stylu.
Paní Benešová je známou chovatelkou koz už řadu let, věnuje jim obrovskou péči a většinu svého času. Najde si ale vždycky chvíli na to, aby o prospěšnosti kozích produktů vyprávěla školákům i dospělým, které na farmu pozve. I mammahelpky se dozvěděly, jak blahodárné účinky kozí mléko či syrovátka mohou mít, právě s ohledem na civilizační onemocnění, které poničí imunitní systém a je dlouhodobě život ohrožující. Pro některé bylo navíc velkým překvapením, že u všeho, co ochutnaly, zcela chyběla obávaná pachuť, kvůli níž se do té doby kozím produktům vyhýbaly.
Ochutnávalo se několik hodin a na výběr bylo nepřeberně druhů sýrů – přírodních, ochucených bylinkami, kořením, olivami, medem či jinými rafinovanými příměsmi, sýrů různou technikou vyuzených,dále sýry nakládané v olivovém oleji, sýry zrající, plísňového typu, čerstvé i různě sušené, ale také na mnoho způsobů ochucené jogurty a jogurtová mléka, slaný koláč s kozím sýrem…Stoly se pod těmi dobrotami opravdu prohýbaly, a to nejen zásluhou paní Boženky, ale i dalších čtyř farmářek z okolí, které k piknikové hostině také svými produkty přispěly.
A protože na Piknik U koziček letos dorazily hlavně naše kuchařky z plzeňského a pražského MH centra, došlo také na spoustu otázek a odpovědí – co všechno a jak se z kozího mléka dá vlastně vyrobit, jak dál s potravinami zacházet, uchovávat je a podobně. Recept na slaný koláč se zapečeným sýrem od paní Boženky Benešové už tu brzy najdete.