Přednáška nutričních poradkyň v Brně
15. února v brněnském centru přednášely studentky lékařské fakulty Bc. Petra Ferenčuhová a Bc. Tereza Černá na téma Výživa při léčbě Warfarinem.
Přednáška byla zajímavá, doplněná praktickými ukázkami stravy. Při závěrečném shrnutí jsme si zopakovaly všechny zásady a také úskalí stravování v kombinaci s lékem, který je onkologickým pacientům velmi často předepisován. Autorky prezentace souhlasily s rozesláním prezentace našim členkám. Velmi jim za to děkujeme, protože si zájemkyně budou moci informace oživit kdykoliv to budou potřebovat. Součástí prezentace byly i praktické rady, které si nyní můžete přečíst:
Výživa při léčbě warfarinem
Praktické rady
- Jíst pestře a vyváženě podle zásad správné výživy
- Dodržovat ostatní dietní omezení vycházející z jiných onemocnění (např. Cukrovka)
- Dodržovat dostatečný příjem ovoce a zeleniny (5 porcí / 400g denně)
- Listovou zeleninu konzumovať omezeně – raději zaměnit za kořenovou (například hlávkový salát k obědu za mrkvový)
- natě a bylinky používat jako koření v malém množství (např pro ochucení polévek) možné
- Kuřecí maso zaměnit za vepřové (libové, s nižším obsahem tuku)
- Kuřecí a hovězí maso: snížit konzumaci a množství (není ale nutné vynechat úplně)
- Maso nekonzumovat jako samostaný plátek ani steak, ale smíšené například v rizotu, nebo v zapékaných těstovinách, kde ho dáme podstatně méně. Je možné nižší obsah masa v pokrmu doplnit rozpuštěným sýrem pro dostatečný obsah bílkovin v pokrmu
- Zelené a bylinné čaje zaměnit za černý, či ovocný čaj
- Vaječný žloutek pouze v malém množství (jeden za den) v pokrmu, bílky neomezeně
- Olivový olej zaměnit za řepkový (v malém množství, např. v salátu je v pořádku)
- Pokud užíváte vitaminy nebo jiné doplňky stravy v tabletové formě, je třeba je zkontrolovat, zda neobsahují i vitamín K
Čemu je třeba se vyhnout
- Tmavé listové zelenině (listový špenát omezeně, mražený špenátový protlak se nedoporučujeý)
- Pečeně (kuřecím, ale i vepřovým, hovězím)
- ovoci jako: sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny, maliny (ostatní ovoce je povoleno)
- kuřecímu a krůtímu masu ve větších množstvích
- Zelenému, bylinkovému (zejména kopřivový) čaji
- Alkoholu- zejména nárazovému zvýšenému příjmu (bezpečný příjem 1 alkoholického nápoje- 0,5l piva, či 2dcl vína)
Bezpečné potraviny
- Kořenová zelenina- mrkev, celer, ředkvičky, kedlubny
- Rajčata, papriky, okurky, brambory
- Ovoce (až na výjimky, zmíněno výše)
- Vaječné bílky neomezeně
- Obiloviny (pšenice, žito, oves a pod. a z nich mouka, těstoviny, pečivo ..)
- Mléko a mléčné výrobky (sýry, jogurty, tvaroh ..)
Bc. Petra Ferenčuhová, Bc. Tereza Černá, Nutriční terapeutky